Γεώργιος Λούρμπας

Ειδικός Αλλεργιολόγος Πειραιά

Η αλλεργία είναι μια υπερβολική αντίδραση του αμυντικού συστήματος του οργανισμού, που ονομάζεται ανοσοποιητικό, σε μια ουσία που λέγεται αλλεργιογόνο. Τα αλλεργιογόνα είναι ουσίες που φυσιολογικά υπάρχουν στο περιβάλλον μας αλλά σε ορισμένους ασθενείς που έχουν την προδιάθεση το ανοσοποιητικό τους σύστημα τις αναγνωρίζει ως εχθρικές οπότε και αντιδρά. Η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από το άλλος ( δηλ. διαφορετικός από το φυσιολογικό) και έργο (δηλ. δράση του οργανισμού). Δηλαδή αλλεργία σημαίνει "λάθος δράση" του οργανισμού.

 

Εξέλιξη της αλλεργίας:

 

Αρχικά πριν αναπτυχθεί η αλλεργία προήγειται πάντα η λεγόμενη φάση ευαισθητοποίησης σε ένα αλλεργιογόνο. Ευαισθητοποίηση ονομάζουμε τη διαδικασία κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού όταν έρχεται σε επαφή με ένα αλλεργιογόνο το οποίο φυσιολογικά υπάρχει στο περιβάλλον, αντί να το αγνοήσει όπως θα ήταν το σωστό, ενεργοποιεί μια διαδικασία για την παραγωγή ειδικών αντισωμάτων για να εξουδετερώσουν το συγκεκριμένο αλλεργιογόνο. Τα αντισώματα είναι ειδικές πρωτεΐνες του ανοσοποιητικού συστήματος που έχουν ιδιαίτερη και ειδική μοφολογία και δομή ώστε να ταιριάζουν ακριβώς με το αλλεργιογόνο που έχει προκαλέσει την παραγωγή τους. Η ευαισθητοποίηση μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε χρονική στιγμή στη ζωή του ανθρώπου από την εποχή που είναι έμβρυο στην μήτρα της μητέρας του έως τα βαθιά γεράματα. Κατά την ευαισθητοποίηση δεν εκδηλώνονται συμπτώματα αλλεργίας, γιατί το αμυντικό σύστημα χρειάζεται κάποιες μέρες για να παράγει τα πρώτα αντισώματα. Την επόμενη όμως φορά που ο οργανισμός θα έρθει σε επαφή με το αλλεργιογόνο θα εκδηλωθεί η αλλεργία.

 

Η είσοδος των αλλεργογόνων στον οργανισμό μπορεί να πραγματοποιηθεί με ένεση (π.χ. φαρμάκου), νυγμό (π.χ. τσίμπημα μέλισσας – σφήκας), από το αναπνευστικό σύστημα με την εισπνοή ( π.χ. αλλεργιογόνα της ατμόσφαιρας όπως γύρεις, σκόνη, επιθήλια ζώων κτλ.), από το πεπτικό σύστημα με την κατάποση (π.χ. αυγό, ψάρι), από το δέρμα όταν η επιφάνεια του παρουσιάζει φθορές όπως στο έκζεμα - ατοπική δερματίτιδα. Καταννοούμε πλέον πως ακόμη και μια απλή δερματίτιδα μπορεί να είναι η πύλη εισόδου ενός αλλεργιογόνου στον οργανισμό.

 

Ο τρόπος που εκδηλώνεται η αλλεργία είναι διαφορετικός για κάθε αλλεργιογόνο και για κάθε ασθενή ενώ τα συμπτώματα μπορεί να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου και η αλλεργία να εκδηλώνεται με σοβαρότερη συμπτωματολογία σε κάθε επόμενη έκθεση στο αλλεργιογόνο. Ο ειδικός αλλεργιολόγος είναι ο κατάλληλος ιατρός για να συνδυάσει τα συμπτώματα του ασθενούς και να θέσει τη σωστή διάγνωση ή ακόμη καλύτερα σε περιπτώσεις οικογενειακού ιστορικού αλλεργίας ενδεχομένως και την πρόληψη για τα παιδιά που περιμένουν οι μέλλουσες μητέρες αλλά και για τους ενήλικες που ακόμη δεν έχουν εκδηλώσει συμπτώματα αλλά έχουν ευαισθητοποιηθεί.